Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27430 23141 Ξυλόκαστρο | 27430 32312-32313 Δερβένι γιατι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το ονειρεύονται & το προετοιμάζουν ...

Φίλες και φίλοι,

Με το τέλος των Δημοτικών Εκλογών του 2014 δεσμευτήκαμε ότι θα τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εμπιστοσύνη σας και τον ρόλο της μείζονος μειοψηφίας τον οποίο μας αναθέσατε. Δεσμευτήκαμε ότι θα κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα με μοναδικό στόχο την ευημερία της περιοχής μας, μακριά από φτηνές αντιπολιτευτικές τακτικές και μικροπολιτικές στρατηγικές. Με την συμπλήρωση 4 ετών της τρέχουσας δημοτικής θητείας αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι καταφέραμε να τηρήσουμε την δέσμευση μας αυτή. Στο διάστημα αυτό προσφέραμε την στήριξη μας σε όσες δράσεις και έργα θα ωφελούσαν κατά τη γνώμη μας τον τόπο , χωρίς να σκεφτούμε σε οποιαδήποτε στιγμή το στείρο αντιπολιτευτικό όφελος. Ελέγξαμε με συστηματικό τρόπο την Δημοτική Αρχή , εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας λανθασμένες πρακτικές , καθυστερήσεις και αστοχίες , προσπαθώντας να παρακινήσουμε τους αρμοδίους και να προλάβουμε δυσάρεστες για τον Δήμο μας καταστάσεις. Τέλος πήραμε σαφή θέση για όλα τα προβλήματα του τόπου , με συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις , θέλοντας έτσι να συμβάλουμε στην επίλυση και όχι απλά στην καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων. Δυστυχώς ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα αν η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την διάθεση , την τόλμη και την ικανότητα που απαιτείται. Ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής είναι να πράττει , ο ρόλος της αντιπολίτευσης να ελέγχει και να παρακινεί. Χωρίς όμως πράξη κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να παραχθεί. Αποτελεί υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τις προσπάθειες , τις δράσεις και τις βασικές προτάσεις τις οποίες έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με επιμονή να επιτελούμε το έργο που μας αναθέσατε, γνωρίζοντας καλά ότι τελικός κριτής για όλους μας είστε εσείς.

Τεχνικό Πρόγραμμα 2017

Στο χθεσινό συμβούλιο ένα από τα βασικά θέματα αποτελούσε η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος 2017, δηλαδή όλων των τεχνικών έργων τα οποία η Δημοτική Αρχή προτίθεται να εκτελέσει την νέα χρονιά. Ως μείζων μειοψηφία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης καταψηφίσαμε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τους εξής λόγους:

  1.     Η χρηματοδότηση του τεχνικού προγράμματος ήταν αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ), ύψους μόλις 310.000 ευρώ περίπου, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ από ίδιους πόρους. Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να φέρει το τεχνικό πρόγραμμα χωρίς έστω ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, μας στέρησε την δυνατότητα να λάβουμε γνώση του πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα των δημοτών, με αποτέλεσμα να μην περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τεχνικά έργα.
  2. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντί να περιέχει έργα και μελέτες που να απαντούν στους βασικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδιασμού, έριχνε το βάρος στις παντός είδους αναπλάσεις συρρικνώνοντας τα έργα οδοποιίας και τις μελέτες αναπτυξιακών έργων που τόσο λείπουν από τον τόπο μας.
  3. Το τεχνικό πρόγραμμα ήταν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με τον εαυτό της. Δεν προηγήθηκε καμιά συνεργασία ούτε με τις μειοψηφίες, ούτε με τους προέδρους των χωριών, ούτε με τους τοπικούς φορείς, ούτε με τους δημότες. Καταστρώθηκε από τη Δημοτική Αρχή και κατατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές την τελευταία στιγμή σαν να ήταν μια λίστα με ψώνια.
  4. Η διχοτόμηση των τεχνικών έργων σε μικρότερα που αφορούν ξεχωριστά την Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου και την Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης αποτελεί για εμάς ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε σε καμία περίπτωση. Με πρόσχημα την ισότιμη μεταχείριση Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης διχοτομούνται ασφαλτοστρώσεις , τσιμεντοστρώσεις, επισκευές και συντήρηση αγροτικών δρόμων, διανοίξεις αγροτικών δρόμων , συντηρήσεις και κατασκευές πεζοδρομίων. Δημιουργούνται έτσι μικρά έργα τα οποία δίνονται συνήθως με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, κοστίζοντας πανάκριβα στον Δήμο, παίρνοντας μηδενικές εκπτώσεις και προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στο ήδη ισχνό ταμείο του Δήμου μας.
  5. Η αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος είναι ανύπαρκτη. Ενώ χρησιμοποιεί παντού την δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων για να καλύψει την ανυπαρξία της, από το περυσινό τεχνικό πρόγραμμα του 2016 προϋπολογισμού 313.500 ευρώ κατάφερε να υλοποιήσει μόνο το 17% δηλαδή 54.888 ευρώ. Το υπόλοιπο 83%, ύψους 258.612 ευρώ της έμεινε στα χέρια ανεκμετάλλευτο.  Δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει ούτε ένα κακό τεχνικό πρόγραμμα.

 Η Δημοτική Αρχή έχει συνειδητά επιλέξει να επικεντρώσει την προσπάθεια της σε συγκεκριμένα αποσπασματικά έργα ανάπλασης. Μια-δυο πλατείες , μερικά πεζοδρόμια, ένα-δύο γήπεδα 5χ5, αποτελούν την βάση του οράματός της για τον τόπο. Ενώ στα λόγια ευαγγελίζεται την ισόρροπη ανάπτυξη, αυτό το οποίο στην πράξη υπηρετεί πιστά είναι η ανισόρροπη ανάπλαση.       

Ανανεωτική Συνεργασία Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook