Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27433 06741, 2743029203 Ξυλόκαστρο

Δημοτικά Έργα με «Καπέλο»

Δύο είναι τα έργα τα οποία απορροφούν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών πόρων του τεχνικού προγράμματος του Δήμου μας.
 1. Οι ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών
 2.Oι τσιμεντοστρώσεις δημοτικών οδών και συντήρηση αγροτικών δρόμων.
Μέχρι το 2014 τα δύο αυτά έργα έβγαιναν σε δημοπρασία ενιαία για τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, πετυχαίνοντας μεγάλες εκπτώσεις της τάξης του 45% εξοικονομώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την υπόλοιπη λειτουργία του Δήμου.
Το 2015 η Δημοτική Αρχή ανεξήγητα έσπασε τα έργα αυτά σε έργα Δημοτικής Ενότητας Ξυλοκάστρου και Δημοτικής Ενότητας Ευρωστίνης δημιουργώντας 4 μικρότερα έργα με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η έκπτωση που δόθηκε για το έργο της ασφαλτόστρωσης.
Το 2016 η Δημοτική Αρχή συνέχισε αυτή την παράλογη και καταστρεπτική για το συμφέρον του Δήμου τακτική. Απέσπασε την συντήρηση των αγροτικών δρόμων προϋπολογισμού 50.000 ευρώ από το κυρίως έργο και αφού την έσπασε σε 2 ίσα μέρη τα έδωσε στους εργολάβους με απευθείας ανάθεση και μηδενική έκπτωση. Το υπόλοιπο των έργων σπασμένο σε 2 μικρά έργα τα δημοπράτησε με αποτέλεσμα να πετύχει εξευτελιστικές εκπτώσεις 5-6%.
Με την ακατανόητη αυτή διαχείριση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε ο κίνδυνος ο Δήμος μας να πετύχει από 2 μόνο έργα προϋπολογισμού 214.000 ευρώ την απαράδεκτη έκπτωση των 8.840 ευρώ, όταν παλαιότερα πετύχαινε τουλάχιστον 97.000. Όπως είχαμε θεσμική υποχρέωση, αρνηθήκαμε να συναινέσουμε και καταγγείλαμε το αποτέλεσμα ως ασύμφορο για τον Δήμο. Η Δημοτική Αρχή συμφώνησε μετά την καταγγελία μας και τα έργα ακυρώθηκαν γλυτώνοντας τουλάχιστον 100.000 ευρώ από τα χρήματα των δημοτών μας.

Είναι πλέον φανερό ότι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής επιχειρείται να εγκλωβιστεί ο Δήμος σε ασύμφορες διαδικασίες ανάθεσης των έργων με τραγικά οικονομικά αποτελέσματα για το δημοτικό ταμείο. Είμαστε  αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον των δημοτών και να μην επιτρέψουμε να καταστεί ο Δήμος όμηρος συμφερόντων, παρασυρόμενος σε λογικές κατασπατάλησης των ελάχιστων οικονομικών πόρων που μας έχουν απομείνει. Ευχόμαστε η Δημοτική Αρχή συνειδητοποιώντας την επιβλαβή τακτική που ακολουθεί και στον τομέα αυτό, να ανακτήσει επιτέλους τον χαμένο έλεγχο και να απεγκλωβιστεί από την ιδιόμορφη αιχμαλωσία στην οποία μας οδήγησε η αδυναμία και η ατολμία της.
Η δικαιολογία που προβάλλεται από την Δημοτική Αρχή σε κάθε ευκαιρία είναι ότι το ταμείο είναι άδειο και οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος μηδαμινές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν ούτε οι βασικές καθημερινές ανάγκες. Η απαραδεκτη διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας καταρρίπτει αυτόν τον μύθο και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή. Σε κάθε περίπτωση η περίοδος των απευθείας αναθέσεων με μηδενικές εκπτώσεις και των δημοπρασιών με προκλητικά μικρές έως αστείες εκπτώσεις πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.  
Ο παρακάτω πίνακας πιστεύουμε ότι είναι απολύτως κατατοπιστικός: 

kapela