Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27433 06741, 2743029203 Ξυλόκαστρο

Κίνδυνος για τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Την Πέμπτη 12/10/2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου συζητείται η αίτηση του Δήμου Σικυωνίων, με την οποία αιτείται την εναπόθεση απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης πάνω από το όριο το οποίο καθορίζει η άδεια λειτουργίας του. Με την αίτηση αυτή για πρώτη φορά αμφισβητούνται τόσο η άδεια λειτουργίας, όσο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επιχειρείται από τον όμορο Δήμο η συνιδιοκτησία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τον τόπο μας και μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου μετατρέποντας τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε κοινόχρηστο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, αλλάζοντας δραματικά έτσι τη φυσιογνωμία του Δήμου μας και απειλώντας την υγεία των κατοίκων του.

Από τις 14/8/2017 έχουν περάσει 2 μήνες, ικανό διάστημα για να προετοιμάσει ο Δήμος μας την υπερασπιστική του γραμμή με την αρτιότερη δυνατή νομική υποστήριξη, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε προτείνει αφού το ίδιο πράττει ο Δήμος Σικυωνίων. Διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας και οποιαδήποτε αδράνεια, εφησυχασμός ή αμέλεια αποτελούν ασυγχώρητα παραπτώματα.

Έχοντας απορρίψει παρά την αντίθετη γνώμη μας το δικαίωμα προσφυγής κατά της προσωρινής απόφασης του Αυγούστου, η Δημοτική Αρχή επέτρεψε ανεμπόδιστα την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου Σικυωνίων στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στο χρονικό διάστημα των δύο αυτών μηνών μέχρι σήμερα.

Επιλέγοντας να αγνοήσει τις επίμονες παραινέσεις μας για την αρτιότερη δυνατή νομική εκπροσώπηση, η Δημοτική Αρχή την Παρασκευή 6/10/2017 με μια σπασμωδική και ακατανόητη κίνηση κάλεσε φορείς του Δήμου μας να βρουν δικηγόρο, ο οποίος την τελευταία στιγμή χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση, να κάνει παρέμβαση στο δικαστήριο μαζί με τον δικηγόρο-ειδικό συνεργάτη του Δήμου!!!

Βλέποντας τον πρόχειρο και χαλαρό τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας θέμα, συνεχίζοντας να ακολουθεί μια προσωπική στρατηγική η οποία μας οδήγησε στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάληξη της υπόθεσης και την απόφαση του δικαστηρίου.

Αν η Δημοτική Αρχή είναι πεπεισμένη ότι έχει προετοιμαστεί άριστα κυρίως σε νομικό επίπεδο, για την κρίσιμη εκδίκαση της υπόθεσης, ας προχωρήσει. Αν όμως η προετοιμασία παρουσιάζει αδυναμίες τότε θεωρούμε αναγκαίο την Πέμπτη η Δημοτική Αρχή μαζί με τον ΦΟΔΣΑ να ζητήσουν μια σύντομη αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αυτή η σύντομη αναβολή θα δώσει το χρονικό περιθώριο να αναζητηθεί η βέλτιστη νομική υποστήριξη την οποία απαιτεί το σοβαρότατο αυτό θέμα, προκειμένου όπως όλοι επιθυμούμε να επιτευχθεί ένα θετικό για τον τόπο μας αποτέλεσμα.

Εμείς από την πλευρά μας παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας, η οποία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και είναι η ακόλουθη:

1. Εξαίρεση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από την κεντρική διαχείρηση απορριμμάτων της Περιφέρειας και επαναφορά της διαχείρισης του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ από τον ΦΟΔΣΑ στον Δήμο μας.

2. Χρηματοδότηση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας στραγγιδίων όπως ορίζει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

3. Απόλυτο σεβασμό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, με προβλεπόμενο ανώτατο όριο απόθεσης τους 12.500 τόνους το έτος, αποκλειστικά από τις προβλεπόμενες περιοχές.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δίκαιο βρίσκεται με την πλευρά του Δήμου μας και ότι η πρέπουσα νομική εκπροσώπηση θα δικαιώσει τις θέσεις μας, προστατεύοντας την αγροτο-τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου μας και την υγεία των δημοτών μας. Ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε λόγω της διορατικότητας, της υπευθυνότητας και της συνεργασίας των τότε αυτοδιοικητικών παραγόντων του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης καθώς και της περιβαλλοντολογικής συνείδησης κυρίως των δημοτών του Ξυλοκάστρου, οι οποίοι δέχτηκαν έναν ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ δίπλα στην πόλη τους. Η υπευθυνότητα και η αποφασιστικότητα αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αντί να αποτελέσει παράδειγμα, απεναντίας να τιμωρείται, επιβραβεύοντας έτσι όσους χρόνια τώρα υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος ήθελαν απλά να μετατοπίσουν το πρόβλημα μακριά από το σπίτι τους.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οποιοσδήποτε με τις πράξεις ή τις παραλήψεις του γίνει η αιτία να χαθεί αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα του Δήμου μας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο των δημοτών και θα κληθεί να λογοδοτήσει σε αυτούς.

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 11/10/2017